28. dubna 2024

Zdravé bydlení

Magazín o zdravém bydlení

Zateplení zevnitř tepelně izolační omítkou ISOTEX

5 min čtení

Dostali jste se do situace, kdy jste začali uvažovat o zateplení z vnitřní strany, abyste zlepšili energetickou náročnost vašeho domu a ušetřili tak náklady na energie? Váš bytový dům ještě není zateplený a rádi byste svůj byt zateplili, ale obkládat ho zevnitř polystyrenem vám přijde jako blbost? Nezoufejte! Jedno výborné řešení vám dnes představím.

Nevýhody zateplení zevnitř polystyrenem nebo minerální vatou

Mnozí z vás se už pohrávali s myšlenkou, že by si zateplili svůj byt v nezatepleném paneláku zevnitř kontaktním zateplením – t.j. polystyrenem nebo minerální vatou. Pokud jste to už sami vyzkoušeli a zateplili zevnitř – časem jste možná přišli na to, že to nefunguje a toto řešení má více nevýhod než výhod. A navíc jste se tímto nebezpečným experimentům dopracovali k nezdravým a neestetickým plísním na stěnách.

Asi tím nejdůležitějším problémem je kondenzace vodní páry a vznik plísní mezi izolačním materiálem a studenou stěnou. Zatímco při izolaci zvenčí je teplota stěny nad rosným bodem, při izolaci zevnitř je ve zdi, kde dochází ke kondenzaci vodní páry. Ta při velmi nízkých teplotách zamrzá a porušuje její strukturu. V tom lepším případě máme stěny plné plísní, jejichž výtrusy dýcháme a mohou nám způsobit vážné zdravotní onemocnění.

Zateplení z vnitřní strany tepelně izolační omítkou ISOTEX

Tepelně izolační omítka ISTOEX dokáže všechny tyto problémy (s kontaktním zateplením polystyrenem a následně s kondenzací vody na stěnách a tvorbou plísní) eliminovat. Aplikuje se totiž přímo na obvodové zdi z vnitřní strany, čímž nevznikají tepelné mosty. Navíc – omítka ISOTEX se používá i jako sanační omítka – protože výborně vytahuje vlhkost ze zdiva. Zároveň je paropropustná. Díky její výborným tepelně izolačním vlastnostem může být zateplení zevnitř posunuto do zcela jiné roviny – bez plísní a kondenzace vodní páry. V kombinaci s termokeramickým nátěrem ClimateCoating dostaneme zateplovací systém ISOTEX (vhodný na vnější a vnitřní zateplení), jehož nesporné výhody jsou v tomto případě vzdálené světelné roky před zateplením polystyrenem.

zatepleni-zevnitr-omitkou-ETG-02

Tepelně izolační omítka ISOTEX jako vnitřní tepelná izolace

Tepelně izolační zateplovací omítka ISOTEX je vhodná pro venkovní a vnitřní použití na fasádní omítání cihlových, betonových, železobetonových, porobetonových, skleněných, dřevěných a kovových podkladů. Omítka ISOTEX je vhodná pro omítání všech podkladů, které mají jednoduchý i složitý tvar. Díky své objemové hmotnosti dokáže velmi dobře eliminovat objemové změny podkladových materiálů.

Nová generace zateplovací tepelně izolační omítky ISOTEX má ve srovnání se současnými omítkami 3x menší hmotnost – objemová hmotnost 1m3 omítky je 350 kg. Tato velmi nízká objemová hmotnost zvyšuje tepelně izolační vlastnosti. Její součinitel tepelné vodivosti je již po 30 dnech od nanesení 0,078 W/mK, po 120 dnech od nanesení dochází k plnému vyzrání fasády a součinitel tepelné vodivosti je 0,06 W/mK.

Výhody tepelně izolační omítky ISOTEX

  • Zateplit váš dům můžete z interiéru i z exteriéru – omítka ISOTEX je vhodná pro venkovní a vnitřní použití, zrnitost omítky je 0.5 mm.
  • Výrazné zlepšení tepelné pohody v interiéru – již 1 cm zateplení z vnitřní strany v interiéru v kombinaci s nátěrem ClimateCoating zvýší pocitovou teplotu v bytě nebo studených místnostech rodinného domu.
  • Zateplovací omítka ISOTEX je lehká: její hmotnost je 3x menší ve srovnání s běžnými omítkami
  • Má tepelně izolační vlastnosti a tím pomáhá výrazně snížit náklady na vytápění. Součinitel tepelné vodivosti izolační omítky je 0,06 W/mK.
  • Tepelně izolační omítka chrání vaši fasádu před atmosférickými a povětrnostními vlivy.
  • Omítka při zateplení zevnitř eliminuje tepelné mosty a výrazně snižuje riziko tvorby plísní a kondenzace vody
  • Má vodoodpudivé vlastnosti a zabraňuje vnikání vody do podkladu.
  • Omítka je paropropustná.
  • Konec plísním a řasám – ekologický domů: tepelně izolační omítka ISOTEX napomáhá rychle odstranit vlhkost, čímž zamezuje vzniku plísní na povrchu a uvnitř konstrukce
  • Zcela ekologický a čistě minerální materiál.
  • Tepelně izolační zateplovací omítka ISOTEX má stejnou životnost jako váš dům – t.j. je doživotní.

Tepelně izolační omítka ISOTEX nevyžaduje dodatečné náklady na další údržbu

  • Tepelně izolační zateplovací omítky ISOTEX mají stejnou životnost jako váš dům – jsou doživotní
  • Nehrozí jejich poškození ptáky, hlodavci a drobnými domácími zvířaty
  • Jsou odolné proti vlhkosti, plísním, řasám a jiným mikroorganismům
  • Kabát a pláštěnka pro váš dům v jednom (omítka odpuzuje vodu)
  • Velmi nízký modul pružnosti – žádné mikrotrhliny, které snižují životnost omítky
  • Odolá náhlým změnám teplot (prudký déšť v horkém létě), poryvům deště a větrů
  • Jediná údržba – omytí fasády tlakovou vodou a obnovení nátěru po cca 8 – 15 letech, podle typu fasádní barvy

Zateplení zevnitř? Žádný problém!

Zateplení zevnitř tepelně izolační omítkou ISOTEX se vůbec nemusíte bát. Nehrozí vám výskyt plísní a ani kondenzace vody mezi stěnou a tepelnou izolací. Je to prostě výborné řešení, které pomůže na místech, kde běžné kontaktní zateplení (polystyren a minerální vlna) selhávají. Omítka ISOTEX je vhodná do interiéru i exteriéru.

A navíc – v kombinaci s termokeramickým nátěrem ClimateCoating tvoří výborný omítkový zateplovací systém ISOTEX s velmi dlouhou funkční životností a vynikajícími vlastnostmi ochrany stavebních konstrukcí. Je to zateplení, které vás přežije …

Více o zateplovacím systému ISOTEX si můžete přečíst v našich dalších článcích:

4 thoughts on “Zateplení zevnitř tepelně izolační omítkou ISOTEX

  1. Ziji ve starem cihlovem vybydlenem byte ze 70tych let kde je el.jeste v hliniku.Vami nabizeny produkt by mi mohl udajne pomoci od problemu.Od doby nastehovani tj.4roky se potykam s problemy jiz Vami popsane tj.obvodove zdi.Dotaz:pokud bych onu hmotu nanasel na zdi musi byti podklad suchy,oskrabany od malovani a necim napusteny aby lepe drzel na vnitrni omitce jake je mozne nanaseni malirske hmoty /hlinka,vapno/Kolik produkt stoji a kde se da sehnati, ve stavebninach ci barvy laky,jine.Dekuji.

    1. Aplikace termoizolační omítkové směsi ETG-TS vyžaduje minimální náročnost, nanáší se bez armovací síťky a lepidla, což podstatným způsobem zkracuje časový rozsah stavebních prací. Po napenetrování podkladu penetračním nátěrem – omítku nanášíme přímo na zeď v tloušťce 2-3 cm (není třeba odstranit starou omítku). Omítku lze nanášet ručně běžným způsobem omítání nebo pomocí strojů pro omítání (typu PFT G54 příp. M-Tec Duo). Směs po dokončení vytvoří na stěně jednotnou masivní vrstvu bez skvrn a tepelných mostů.

      Po 48 hodinách od nanesení tepelněizolační omítky ETG-TS a po její finální úpravě, můžeme aplikovat na omítku termokeramický ochranný nátěr – a to v 2 vrstvách. Před aplikací nátěru podklad opět napenetrujeme penetračním nátěrem.

      Více v našem článku: https://www.zdrave-bydleni.com/jak-zateplit-dum-zateplovacim-systemem-etg-ts/

      Místo exteriérového nátěru se použije nátěr interiérový – ThermoShield Interieur.

      Pokud máte další otázky – napište mail nebo zavolejte, prosím, mému prodejci systému ETG-TS: Czech Arching, Ing.Arch. Klimeš, Brno, klimes(zavinac)arching.cz , tel: +420 777 573 333

      Regionální zastoupení pro Českou republiku: http://www.thermoshield-hfr.cz/kontakty/regionalni-zastoupeni/

  2. dotaz: bylo by vhodné použít zateplení exteriérovým nátěrem u domu, kde spodní část je zdivo kámen (tloušťka zdiva 70 cm) a přistavěné patro je cihlové (tloušťka 30 cm)? dům pochází z počátku minulého století a přístavba do patra je z padesátých let. dům není podsklepen, ale před 30 lety jsem provedl odvodnění kolem celého domu.

    1. Lze předpokládat, že přes Vaše úsilí odstranit vlhkost ze zdiva se Vám to u kamenného zdiva zcela nepodařilo, proto bychom opravdu mohli doporučit nátěr Thermoshield, který působí nejen jako materiál který odráží teplo ale nad to má výjimečnou paropropustnost, tedy v zásadě funguje na obdobném principu jako třeba Goretex..
      V této souvislosti je ovšem třeba upozornit na skutečnost že na vlhkost ve zdivu může mít nemalý vliv i volba omítek. Kupř. cementovápenné omítky mohou být sice odolné, ale velmi nežádoucí, protože cement ze své podstaty jednak přitahuje vlhkost a jednak zdivo difuzně z velké části uzavírá, zde by měly být vhodnější difusně otevřené či sanační omítky. Kupř. omítky ETG či Thermoshield. které nad rámec svých sanačních účinků dokáží zdivo ještě zateplit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *